Blog over tandartsen

Tandheelkundige instrumenten laten slijpen

Scalers slijpen

Het slijpen van tandheelkundige instrumenten voor tandartsen en aanverwante beroepen zoals mondhygiënisten is verschrikkelijk belangrijk! Maar zo erg tijdrovend. Wie weet vervang je daarom jouw instrumenten wel in plaats van ze te laten slijpen. Het is altijd druk in je praktijk of in je maatschap en daardoor blijven er bepaalde zaken soms net even te lang liggen. Scalers slijpen bijvoorbeeld, of scharen slijpen. Ik begrijp het wel, want scalers slijpen is ook niet je corebusiness. De vraag is dus wat je met jouw kostbare instrumenten wil gaan doen? Belangrijk is in ieder geval dat je perfect functioneerde spullen hebt, te allen tijde. Dat is toch echt prioriteit. Hoe, wanneer en door wie je de instrumenten laat slijpen is punt twee. Je kunt de scalers, scharen en sondes opsturen naar een slijpservice, maar je kunt bijvoorbeeld ook denken aan de mogelijkheid om het op locatie in jouw praktijk te laten doen. Of doe je het zelf?

 

Specialiteiten

Het slijpen van tandheelkundige instrumenten is een specialistisch beroep. Je weet zelf dat elk type instrument om een bepaalde manier van slijpen zal vragen. Moeilijk om in de juiste hoek te slijpen, een intensief en geconcentreerd werkje! Dat doe je dus niet zo maar even tussendoor. Je moet er de tijd voor nemen en je er volledig op concentreren, het moet namelijk weer een perfecte scaler worden om straks mee te werken. Jij bent de tandarts, of de mondhygiënist, de specialist in de mond van een ander, waarom schakel je dan ook niet een specialist in voor het slijpen van je dure instrumentaria? De tandheelkundige instrumentenslijper is een vak apart, een ambacht met tegenwoordig gelukkig zeer geavanceerde apparatuur om ook de lastigste curettes, excavatoren en scalers te slijpen en weer als nieuw te krijgen.

 

Instrumenten slijpservice

Om een juiste gebitsreiniging te kunnen uitvoeren, moet jouw instrumentaria in perfecte staat van onderhoud zijn. En gebitsreiniging is een steeds vaker voorkomend en terugkomend verschijnsel. Vooral in een land als het onze waar preventie een steeds grotere rol speelt. Een aantal van jouw instrumenten bevat snijvlakken en juist deze snijvlakken kunnen bot worden. De snijranden en snijvlakken worden opnieuw scherp gemaakt door middel van slijpen. Er bestaan ook cursussen voor het leren slijpen van handinstrumentarium. Scalers slijpen kan daar ook een onderdeel van zijn. Je zult zien dat het, als je het slijpen zelf doet, daar ook niet bij zal blijven. Je moet dan weer apparatuur, slijpmateriaal, slijpsteen, olie en teststick kunststof in bezit hebben. Al met al weer een hele bezigheidstherapie waar je hoogstwaarschijnlijk met een top drukke praktijk niet op zit te wachten. Kijk daarom op Scherp Instrument voor het laten slijpen van je scalers.


Delen